Sveti Spiridon, episkop Trimituntski...




wool painting





Netkana tapiserija "Sveti Spiridon"
Dimenzije: 37  x 25 cm

 Kombinacija ovčije, vune alpake i kamilje dlake. Realizovana tehnikom "mokrog" valjanja ili pustovanja vune.  Motiv Svetog Spiridona je preuzet sa freske manastira Studenica.







Manastir Studenica je najznačajniji manastirski kompleks srednjovekovne Srbije. Najveći je duhovni i kulturni centar srpskog naroda i pripada srpskim svetinjama "Doline kraljeva", nazvane po brojnim srednjovekovnim manastirima koje su u dolini Ibra sagradili srpski vladari. Bogorodičnu crkvu Studenice je sagradio veliki Župan Stefan Nemanja krajem oko 1190. Godine. Spoljašnji izgled crkve manastira je u romaničkom stilu, dok su arhitektonski oblici građevine vizantijski. Spoj ova dva arhitektonska izraza, naziva se raškom arhitektonskom školom. Najmlađi sin Stefana Nemanje - Rastko - Sveti Sava, koji je uspostavio autokefalnost Srpske pravoslavne crkve i postao njen prvi poglavar je u Studenici napisao "studenički tipik" sa pravoslavnim duhovnim kanonima primenjivim i danas, što je sveukupno doprinelo značaju i ugledu koji manastir Studenica ima. Sve freske unutar Bogorodične crkve potiču iz 1208. Godine. Veoma su dobro očuvane i predstavljaju najveća dela vizantijske umetnosti XIII. veka.Manastirski kompleks Studenica čine: Bogorodična crkva, Crkva Svetog Nikole, Crkva Svetih Joakima i Ane /Kraljeva crkva/, dobro očuvani temelji Crkve posvećene Svetom Jovanu Krstitelju i Donja i Gornja isposnica Svetog Save.
Crkva Svetih Joakima i Ane, zadužbina Kralja Milutina iz 1313. - 1314. godine i nosi naziv i Kraljeva crkva. Pretpostavlja se da su freske Kraljeve crkve slikali dvorski slikari Kralja Milutina, Mihajlo i Eutihije. Studenički komlpeks je uvršćen u svetsku kulturnu baštinu i pod zaštitom je UNESCO-a...