Sveti Georgije...




wool painting




Netkana tapiserija "Sveti Georgije"
Dimenzije: 37  x 29 cm 

 
Realizovana tehnikom "mokrog" valjanja ili pustovanja vune. Kombinacija ovčije, vune alpake i kamilje dlake. Motiv Svetog Georgija je preuzet sa freske manastira Svetog Đorđa, u Starom Nagoričanu.






Manastir Svetog Đorđa, se nalazi u neposrednoj blizini sela Staro Nagoričane, u severoistočnoj Makedoniji, 13 km istočno od Kumanova. Prvobitnu crkvu, koja potiče iz 1071. godine je izgradio vizantijski car Roman IV Diogen, a Kralj Milutin je u potpunosti obnovio 1313. godine, u slavu svoje velike pobede nad Turcima. Prema nekim istraživačima, crkvu Svetog Đorđa u Starom Nagoričanu su radili isti majstori, koji su za kralja Milutina na staroj osnovi podigli novu crkvu Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, a njen originalni živopis spada među najbolje rađene u tzv. vardarskom stilu.
Freske manastira Svetog Đorđa u Starom Nagoričanu, kao i većinu ostalih hramova - zadužbina kralja Milutina, izveli su dvorski majstori Mihajlo i Evtihije. Njihova imena se povezuju i sa ukrašavanjem Studenice, Gračanice i Bogorodice Ljeviške...